Možné těhotenství a vyšetření RTG

mrnous81
22. črc 2015

Ahoj holky,nevěděla jsem přesně,kam tento dotaz směřovat,tak snad jsem tu aspoň trošku správně 😉 S přítelem se snažíme od ledna o mimčo,avšak se zatím nedaří! Ale zároveň teď marodím,se zády a s nohou,která mi otíká a dr. zatím nezjistili příčinu! Avšak mě neuroložka poslala v srpnu na RTG a CT páteře vyšetření,ale mám ho podstoupit jen v případě,že nebudu těhotná. MS jsem doteď měla +- pravidelnou a dle toho jsem byla i objednána. Ale minulý měsíc se mi jak na potvoru asi o 4 dny spozdila a tudíž se mi to rozhodilo. Na vyšetření mám jít 5.8. s tím,že MS jsem měla dostat 2.8. a pokud bych jí v ten datum nedostala,nešla bych ani na to vyšetření. Jenže teď jí mám tím pádem posunutou a já nebudu vědět,na čem jsem? Přemýšlela jsem o tom,že bych si udělala tedy 4.8. těhu test,ale ukáže mi popravdě případné těhotenství? A nebo si nechat udělat na vlastní žádost odběr krve,pozná se tu už něco před očekávanou MS? A jsou výsledky na počkání?
Předem moc děkuji za Vaše reakce 🙂

verusky
22. črc 2015

holky Ti tu snad odpovi, jestli se to z krve pozna (asi jo), ale ja vsude rikala, ze jsem asi tehotna... naposledy u zubare a fakt, za dva dny pozitivni test. predtim to sice byla nakonec nepravda, ale za ty potize by me to nestalo. samozrejme Tvuj zdravotni stav je neco jineho nez rentgenovat zuby. jinak krevni test je do druheho dne a tehotensky test by 4.8. uz neco ukazat mel... drzim palce, i at je zdravi v poradku a tehotenstvi bez vetsich potizi!

luj_89
22. črc 2015

@mrnous81 Zbytečně si všechno komplikuješ... Prostě pokud to do 2.8. nedostaneš, situaci jim vysvětli s tím, aby ti třeba dali ještě týden a pokud ms dostaneš, objednáš se. Jinak, není to tak dávno, co se RTG používal místo ultrazvuku. Třeba pokud nastávající maminka kouří, dostane do sebe taky určité množství radiace, ale o tom se moc nemluví...

zloba89
22. črc 2015

@mrnous81 Rozhodně rentgen nedoporučuju. Vím o nejednom případu, kdy byla budoucí matka nucena těhotenství...
Pokud budeš mít pochybnosti, rozhodně trvej na vyšetření HCG, nebo si jej alespoň sama zaplať( do 200 kč max)

Mimochodem.... před rentgenem se vyplňuje formulář, prohlášení, že nejsi těhotná a ručíš si za to, může totiž dojít k nevratnému poškození plodu.

zloba89
22. črc 2015

@luj_89 jako nezlob se, ale srovnávat kouření a rentgen je dost mimo mísu

anansie40
22. črc 2015

u CT se mě taky ptali na datum poslední menstruace a podepisovala jsem, že nejsem těhotná. Pokud bys MS do toho termínu nedostala, tak se přeobjednáš. Lepší než riskovat, pokud si nebudeš jista.

soptik101
22. črc 2015

U ozareni je prvni trimestr o situaci bud a nebo...nehrozi zadne poskozeni vyvoje,protoze bud to to male vydrzi a nebo bohuzel ne..o jakou cast zad se jedna? Hrudni nebo bederni? U CT je papir na podepsani,u rtg se to malokde praktikuje,takze hlasit predem vzdycky...

mrnous81
autor
22. črc 2015

Děkuji všem za Vaše odpovědi 😉 Jen jsem se chtěla sama ujistit v případném postupu. Určitě vyčkám,zda MS dorazí do toho 4.8. a když ne,tak se přeobjednám. Moje neuroložka ja příjemná dr.,tak určitě pochopí moje obavy s případného těhotenství. Ještě jednou děkuji za Vaše reakce.

mrnous81
autor
22. črc 2015

@soptik101 RTG plotýnky

soptik101
22. črc 2015

To ju,ale plotynky mas mezi obratly od krku az k zadecku 😉

mrnous81
autor
22. črc 2015

@soptik101 Bylo mi řečeno CT páteře,tak těžko říct,ale bolest mi je sledována nad hýžděmi 😀

soptik101
22. črc 2015

@mrnous81 A co bude delat neuro,pokud budes tehotna? To uz tu bolest resit nebude?

mrnous81
autor
22. črc 2015

@soptik101 Zatím neznám další postup neuro v případě těhotenství. Se zády jsem měla problémy vždy,i po druhém porodu jsem k ní docházela,ale už je to 7 let a teď se ozvaly znovu,potvory jedny. Snad bude nějaké řešení i v případě těhotenství 😉

janicen
22. črc 2015

Můžeš jim zavolat hned zítra a domluvit si pozdější termín, kdy už budeš vědět, jak jsi na tom. 5. 8. mi přijde ještě brzo, to ještě ani nepoznáš, jestli se ti ms zpozdila.

martinkka
23. črc 2015

den před tím vyšetřením si můžeš zajít jako samoplátce na odběr hCG, ať víš na čem jsi, u nás byly výsledky do pár hodin. z krve by se mělo těhotenství poznat už tak 10-12 dní po oplodnění...a když si nebudeš jistá, jestli jsi těhotná, tak se přeobjednej a do té doby bych se snažením o miminko přestala, protože pokud otěhotníš a CT a RTG nestihneš, tak ti ho dlouho nikdo neudělá ( nedělá se to ani při kojení) tak by asi nejdřív bylo dobrý vědět co s těmi zády máš a otěhotnět až potom
a když se hned přestanete snažit, tak by jsi z krve toho 4.8. měla mít jistotu, jestli těhotná jsi nebo ne

shine2015
23. črc 2015

Preobjednala bych se....a ten měsíc po ct páteře a RTG bych si dala pozor abych neotehotnela.

pavlapl
23. črc 2015

Já jsem byla na RTG když jsem byla ve 3 měsíci a holka se narodila zdravá.

soptik101
23. črc 2015

Zareni se v tele nekumuluje,je mozne otehotnet hned po..a proc teda neuro neresi magnetickou rezonanci misto CT v ramci diagnostiky?

svobodpetika
23. črc 2015

Není moc co řešit pokud si nebudeš jistá CT ti prostě neudělají musíš podepsat že nejsi těhotná. Druhá věc je, že bych nejspíš počkala s nějakým pokoušením se o miminko když máš takové zdravotní potíže. Ono i MR je diskutabilní, nejsou prokázány žádné účinky na plod ale nic není stoprocentní a lékaři na MR těhotnou posílají jen v dosti vážných případech. Asi bych nejdříve řešila svůj zdravotní stav a pak se snažila o miminko.

luj_89
23. črc 2015

@zloba89 Proč myslíš?

zo_ja
23. črc 2015

Mně teda RTG bederní páteře odmítli udělat mimo určité dny cyklu, i když jsem byla svobodná, nezadaná a 100% jsem věděla, že těhotná být nemůžu, tak nee.
Neriskovala bych to, dohodla bych si pozdější termín, pokud by se MS nedostavila.

zloba89
23. črc 2015

@luj_89 to se ptáš jako vážně?

luj_89
23. črc 2015

@zloba89 Ano, vážně. Asi ti moc nerozumím. Já kouření a RTG neporovnávám, jakože neříkám co je lepší a co horší ani mezi to nedávám rovnítko. Jen jsem napsala, že když někdo vykouří cigaretu, dostane do sebe taky radiaci. Nebo kde si myslíš že cokoliv porovnávám?

mrnous81
autor
4. srp 2015

Tak jsem dnes byla na odběrech na HCG,pač jsem to ještě nedostala...o těhotenství se nejedná ☹ Jsem i od paní doktorky vyšetřena UTZ a u mě to vypadá v pořádku,i ovulace prý proběhla...udělala mi i stěry a za 3 týdny budou výsledky 😉 ale jsem už zoufalá,s přítelem se snažíme už 7 měsíců. No snažíme? Jen když ho mám doma,pač je řidič MKD,takže těch možností na splodění není ☹ Ale byl nám doporučen spermiogram,kam přítele objednám a uvidí se,jak mi dopadne neurologické vyšetření,že to může mít také vliv na otěhotnění :-/ No já si myslím,že všechno je v mé hlavě a na to jen tak nějaký lék nezabírá ☹ tak teď už jen čekat,kdy MS dorazí a pak opět znovu zkoušet,zda se zadaří 😉

cattus
4. srp 2015

Ahoj.. jsem po dvou operacich LS4/5 a uz dva roky jsem absolutne bez potizi i presto ze vykonavam docela fyzicky narocnou praci. Byla jsem preventivne u sveho neurologa a bylo mi receno ze nikdo nedokaze odhadnout jak se telo bude v tehotenstvi chovat a ani tudiz nemuze doporucit postup u porodu. Ve zprave lterou nosim zalozenou u tehu prukazky mam velkym tlustym pismem napsano ze MR pouze ve 3,trimestru a jen v pripade ohrozeni zivota.
Takze pokud tazatelka byla doted bez obtizi nehrotila bych to. U me se problem spustil po stehovani. Jinak prvni operaci mam 2000 druhou reoperaci 2005.