3měsíční kojený chlapeček nepřibírá, neprospívá

irisia86
3. říj 2016

Hezký den,
prosím o radu:
Můj teď již 12 týdenní syn delší dobu skoro nepřibírá na váze a pití také moc nedá.
Syn se narodil 7.7.2016 ve 40tt s mírami 51cm a 3860g. V porodnici zhubl až na 3400g, ale již 12. 7. 2016 měl 53cm a 3600g a za dalších 14 dní tj. 26.7.2016 měl 55cm a 4100g, o 4 týdny později tj. 23.8.2016 měl 59cm a 4680g. Takže přibral za 4 týdny 580g, což bylo ještě v pořádku, ale od té doby za další 4 týdny tj. 20. 9.2016 přibral pouze 340g s výškou 62cm (což je 85g/týden) a za týden od poslední kontroly tj. 27. 9. 2016 přibral pouze 30g a to byl najezený. Zítra jdeme opět na kontrolu, kde by se měl očkovat, ale podle váhy přibral max. 50 gramů za ten týden, takže se obávám, že očkování opět nebude. Již před týdnem se měl očkovat. Podle růstových grafů je s váhou 5 kilo a výškou 62 nyní už asi 63 cm úplně mimo. Je prostě mimo tabulku...
Malý pije v průměru 3-9 minut, ale spíše tu kratší dobu. Paní doktorka si myslí, že nepřibírá, protože si bere více předního mléka. Pije přes den zhruba co 2 - 2,5 hodiny a v noci co 1,5 -2 hodiny.Vychází to na 12 - 15 kojení za den. Bohužel mi po kojení již nechce žádný dokrm. Zkouším mu dávat své mléko buď stříkačkou nebo i lahvičkou, ale nevezme si ani z jednoho. Když si odsaju mléko a nekojím ho, tak si odsaji cca 60-70ml z jednoho prsu a 20ml z druhého. No a z lahve mi vypije max. 60ml, více ne. Zatím jsem lahvičku moc nedávala. V podstatě mi přijde zbytečné mu dávat MM z lahvičky, když tu stejnou dávku vypije z prsa. Po každém kojení si ještě odsaji mléko. Zdá se mi, že moc účinně nesaje při kojení. Možná jsem udělala chybu, že jsem mu často stlačovalo prso při kojení a tím si zvykl na lepší průtok mléka a když už by měl více sát, tak raději přestal pít. Kojila jsem asi 2 týdny pouze z jednoho prsu, v tom druhém více jak 20ml nikdy ani nebylo a spouštěcí reflex byl a je také velmi slabý. A když se kojil z toho prsu již nechtěl druhý prs a ta malá dávku mu stačila. Přesto z druhého prsu odsávám pravidelně alespoň těch 10-20ml mléka. Již tři dny opět kojím z obou prsů, snažím se jako první dát prs, kde není moc mléka a pak dát prs, kde je mléka více a je tam i lepší spouštěcí reflex.
S dcerkou jsem bojovala s kojením a přibíráním do 4 měsíce než jsme přešly úplně na UM. Dcerka sice taky není žádný jedlík (v 2,5 roce má 10,7kg), ale alespoň mi přibírala pravidelně minimálně 100g/týdně. Bohužel nemám mléka na rozdávání..
Nevím jak přinutit syna aby u prsu trávil delší čas a nebo aby se chtěl kojit časteji přes den. Podle mého si za celý den vezme tak max. 500- 600ml MM.
Bohužel ani lahvičkou si nevezme větší dávku. Jednou jsem zkusila i UM, ale to vůbec nechtěl, nakonec si vzal 20ml a měl po něm velké bolení bříška.
Pozn. Abych měla více mléka tak piji kojící čaje, meltu, užívám homeopatika, spím s malým v posteli a po každém kojení si ještě odsaji mléko. Zkoušela jsem i kojení s cévkou po prsu. Ale syn má pořád stejně kilo, ale jinak se pořád usmívá a je v pohodě.
Prosím o radu co dělat aby nás neposlala paní doktorka na vyšetření. S dcerkou jsem také běhala po vyšetřených a zbytečně. Nevím jak přimět syna aby více jedl. Já i manžel nejsme žádní drobní, ale ani velcí. Nebude nakonec lepší když mu budu dávat pouze UM aby přibral? Ráda bych ho sice kojila, ale když mi nebude přibírat, tak mi asi nic jiného nezbyde..
Syn každý den kaká žlutou stolici a má zhruba 6 počůraných plen.
Nevím co dělat aby mi přibral...
Děkuji za rady

panickatlamicka
3. říj 2016

Vubec neres nejaky tabulky, deti pribiraji skokove. A uz vubec se nenech zviklat k um. Proste nech to dite zit. A ockovani odloz klidne do 10 m. Cim dele, tim lip.

demetritis
3. říj 2016

Hele kamoscin maly v breznu to samo . Laktacni dop odsavat aby se nadmernim snazenim priliz neunavil no mali ma 10 mes za chvili a ma 11 kg 5 zubu a zacina obchazet nabytek . Ale dle meho jen staci prikladat jak samo dite chce kojene deti pribyvaji mene nez ty na um ale jen do pul roku jinaj staci malinko odstrikat a kojit zadnim mlekem k obedu . Um je zbytecne . Hlave jes pestrou nenadymavou stravu 😉 A ockovani dcerka mela prvni ve 13mes .

demetritis
3. říj 2016

Jeste zkus kojit ve vane moc nam to pomahalo lip to tece a je . Neboj das to

helen_h
3. říj 2016

@irisia86 Dost rozhodující mi přijde nálada dítěte - zda je nespokojené, rozmrzelé, anebo v pohodě. Přece je divné, aby hladové dítko bylo v pohodě, ne?? A pokud roste... nechala bych to zatím tak. Hubnout by neměl, ale může se stát, že nějakou dobu nepřibírá.

jhoki
3. říj 2016

Důležité dle mne je, jestli křičí hlady..pokud ne, tak mu to stačí a podle mne by přechod na UM věc nevyřešilo, max. krátkodobě.

irisia86
autor
3. říj 2016

Děkuji za podporu. Malej se tváří být v pohodě,takže ho nechci zbytečně tahat po doktorech.tak snad to zítra vysvětlím doktorce.

lajla
3. říj 2016

Kojene děti přibývají skokově, ty přírůstky jsou menší ale nejsou drastické
Očkovat určitě ne
Zkusila bych si zavolat laktační poradkyni, ať zkontroluje techniku, třeba se u kojení.hodne namáhá
Na žádná stresující.vysetreni bych ho nebrala

irisia86
autor
3. říj 2016

Děkuji,jsem zvědavá kolik zítra bude vážit

astyna
4. říj 2016

jak radí @lajla. Já jsem teda přestala kojit poté, když malý měl jen asi 3 plenky pomočené denně, nepřibýval delší dobu a mléko po odsátí bylo jen průhledné.

Asi bych zkusila přikládat častěji, přehlédla jsem, jak často kojíš. Já jsem kojila zpočátku (do 3.měsíce) klidně co hodinu-1,5 hodiny.

Ono je možné, že to bude drobné dítě, jako tvá dcerka. Proto ani víc jíst nechce.

irisia86
autor
4. říj 2016

Tak mi za tyden přibral 110gramu. Paní doktorce se to i tak moc nelíbí,takže jdeme opět za týden na převážení a asi i očkování pokud teda pribere alespoň dalších 110gramu. No ale byl pred vazenim najezeny,takze tezko říct kolik opravdu přibral,ale já jsem spokojená že ma víc.

lajla
4. říj 2016

@irisia86 očkování bych odložila min do 6 m, ale samozřejmě je to vaše dítě a kompletně na vás, tak ať je dobře

raduska21
4. říj 2016

@irisia86 to ten muj nabral skoro za dva mesice a dokror vubec nic nerikal... v pul roce mel 6,8kg a v osmi mesicich 7 kg... deti nejsou dle tabulek, ja bych kojila na pozadani a hlavne bud v klidu....

linee
4. říj 2016

@irisia86 jejeje, to mi neco pripomina 😀 Pred pul rokem jsem z toho byla uplne vystresla, mela jsme s holkou to same. To, co odstrikas nemusi vubec vypovidat o tom, kolik toho vypije samo dite, to je efektivnejsi. Na tabulky by se mohla dr. vykaslat, 5kg mela moje holka s porodni vahou 3kg az v 5.mesici.Pokud po kojeni nechce dokrm, tak hladovy neni. Zkus mu davat casteji a zkusila bych jenom z jednoho prsu. Pocet pocuranych plen mas docela dobry, stolici take a pises, ze ti neknoura a vypada byt v pohode. Tech 110g neni malo (moje mala byla na hranici s 90g). Nastesti jsem mela dr., ktera se snazila preklenout do ukonceneho 4mesice a pak jsem zacala s prikrmy a hlavne vecerni kase a zlepsilo se to. To odsavani po kojeni ma smysl tak do 3.mesice, pak uz se kojeni ustaluje. A pije ti spravne? Ma v pusince i dvorec? Zkus se podivat na stranky kojeni.net a nebo napsat tady v diskuzi laktacni poradkyni.

Jinak za mne osobne je dite drobnejsi a proste mu to muze stacit. Zkus ho nechavat u prsu dele, klidne i tech 20 minut a prave naopak, zacit prsem, kde se mu pije dobre a pak kdyz se rozpije a pusti dat k prsu, kde mas pocit, ze je malo. Mne ale z rad nic nepomohlo, proste u jednoho prsu se ji pilo dobre, u druheho zase z jine bradavky hure.

Drzim moc palce a opravdu se neboj, vim presne co prozivas, mela jsme to stejne. Dulezite je, aby take podrzela pani doktorka. Delas fakt maximum. Pokud ti nebreci hlady a je spokojene, tak bud take spokojena a pokud bude mit hlad, tak ho nakoj klidne i casteji, jak bude chtit. Drzim palce!