Oznámení těhotenství zaměstnavateli

sarahtaylor
28. dub 2016

Ahoj všichni 🙂
Měla bych dotaz ohledně oznámení těhotenství zaměstnavateli.
Pracuji jako recepční a máme už naplánované směny na další měsíc s tím, že během jednoho týdne mám i 5 12ti hodinových směn z toho 2 noční. Když teď řeknu šéfovi, že čekám miminko mám právo žádat o zrušení nočních a takových přesčasů (mám smlouvu na 37,5h/týden...5 směn=60hodin) ?

Ještě v tom moc neumím chodit, tak se chci zeptat zkušenějších, ať pak nejsem před šéfem za blbce.

Moc děkuji za odpovědi 🙂

mrskato
28. dub 2016

Ahoj, já jsem to v předchozím zaměstnání tak udělala, protože po mě chtěl přesčasy, oznámila jsem mu to dřív, než jsem původně chtěla.
Už jen kvůli té únavě, která je ty první tři měsíce nejhorší (stále zjišťuju, že v 5. měsíci to není o nic lepší 😀 ), by ses měla trochu šetřit, na noční bys neměla, myslím, chodit vůbec...pokud se nedohodnete jinak.

sarahtaylor
autor
28. dub 2016

No právě, sice nedělám nijak náročnou práci, ale i tak mě unavuje a ty noční mě zabíjí totálně, hlavně pak nemůžu přes den spát, tak jsem úplně K.O.
Takže když bych mu to dnes řekla, tak mám nárok na to aby mi ty směny změnil? 🙂

mrskato
28. dub 2016

Našla jsem nějaký článek:
těhotné ženy nesmějí vykonávat fyzicky namáhavou práci nebo pracovat v podmínkách, které by mohly ohrozit zdraví její i dítěte. Těhotné nesmí mít noční směny, nosit těžká břemena, pracovat s chemikáliemi a podobně. Zaměstnavatel tedy musí těhotnou ženu dočasně převést na jinou práci a případný výpadek v příjmech jí dorovnat. Pokud je rizikovost pracovních podmínek sporná, žena může požádat o vypracování lékařského posudku. Jeho závěrem se pak zaměstnavatel musí řídit. Nárok na úpravu pracovního prostředí mají nejen těhotné, ale i kojící zaměstnankyně.

Já bych mu to řekla hned 🙂

konik_mischel
28. dub 2016

@sarahtaylor ano, ale je také potřeba brát ohled na plánování směn, ne mu to říct 30.4. s tím, že 1. 5. prostě nejdu na směnu. Řekla bych mu to co nejdříve a určitě se domluvíte. 😉

sarahtaylor
autor
28. dub 2016

Ty noční a přes časy mám až za 2 týdny , tak by to snad neměl být problém 🙂

mrskato
28. dub 2016

@sarahtaylor hurá do toho, at máš klid .-)

sarahtaylor
autor
28. dub 2016

Tak moc děkuju za rady 🙂

agne
28. dub 2016

... no záleží spíš taky na tom, kdy to chceš oznámit, aby se to vědělo a vytroubit do světa... Většinou je dobrý počkat alespoň po tom první velkém ultrazvuku NT+, ale asi taky dát na to jak ti je (zdravotní problémy,...). Přece jenom jestli se tam chystáš zůstat a nejít na neschopenku, ať si mezi kolegyněmi hned neuděláš "peklo" (no někdo to bude muset brávat za tebe, byť na to máš nárok). Nechala bych si napsat potvrzení od MUDr. že jsem těhotná a ze začátku bych se pokud by mi to zdraví a síly umožňovali domluvila, že třeba noční ne a ty přesčasy bych se pokusila zvládnout (prostě trošku taky vyjít vstříc), ne jsem těhotná a basta... Ale to už je o domluvě, lidech, vstřícnosti...
Já to neříkala co nejdéle to šlo, a dělala jsem mj. i v archivu, prostě buď jsem poprosila kolegyni (kvůli něčemu těžkému) nebo se snažila si vzít jinou práci (vyhledávání, u PC), byla-li možnost... Ale každý to má jinak... Nechtěla jsem to zakřiknout, chtěla jsem, aby to rodina věděla dřív než cizí... 😉

lusesita25
28. dub 2016

Taky bych si rozmyslela kdy to chces oznamit. Ja to rekla a jeste ten den na me cekala vypoved u sefa :-/

sarahtaylor
autor
28. dub 2016

No tady jde i o to, že už mám plné zuby těchto přesčasů, protože mě šéf pořád posílá na jiné recepce (tím mám ty neproplacené přesčasy), ale bohužel "nemám koule" na to ho s tím už poslat do háje....Tudíž to, že jsem těhotná mi trochu hraje do karet (byť to možná zní blbě)....

sarahtaylor
autor
28. dub 2016

@lusesita25 Ale to přece nejde vyhodit těhotnou ženu ne?

lusesita25
28. dub 2016

@sarahtaylor Ja hloupa sem se totiz nekoukla kdy mi konci zkusebni doba. Bohuzel mi koncila asi za tyden a sef toho vyuzil a dal mi vypoved.

nazka
28. dub 2016

@sarahtaylor ahoj, kamarádka pracovala jako hlídač areálu a měla 12tky a i noční. Ihned to oznámila zaměstnavateli a ten její směny zrušil a ona byla celou dobu doma (jakoby na nemocenské), byla to pro ní pruda, protože musela dodržovat vycházky.

nazka
28. dub 2016

@lusesita25 to je docela drsný teda.. 😕

sarahtaylor
autor
28. dub 2016

@lusesita25 Jééj, tak to je teda pěknej podraz :( Já mám už naštěstí na neurčito, tak snad mě nečekají nějaké zbytečné nepříjemnosti 🙂
@nazka Ahoj 🙂 No mě se zdá, že tě zaměstnavatel musí dát na denní směnu, a nesmí ti nařídit ať jdeš na nemocenskou (ale možná je to jinak, teprv se tím pročítám :D ) Myslím, že by se mě šéf nezbavil (neměl by za mě lidi :D ) Ale kdo ví, se uvidí no :D

nazka
28. dub 2016

@sarahtaylor no, mně to taky přijde divný. Ale někteří prostě zákony nedodržují a jedou si své ☹ Kámošce bylo dobře, tak se strašně doma nudila a celkově to na ní působilo docela špatně.

sarahtaylor
autor
28. dub 2016

@nazka No to věřím, ještě když máš nařízené vycházky jen v určité hodiny, tak je to pitomý

smisek19
3. kvě 2016

@nazka nemocenskou ti nikdo nařídit nemůže, pokud pro tebe zaměstnavatel nemá vhodnou práci, musí tě nechat doma za plny plat ;) já takové štěstí mít nebudu, i kdyby si měli nové místo vymyslet

kykyryska
12. říj 2016

@smisek19 To u nás ve firmě mají vlastní zákoník práce... Musí se tam na neschopenku. A pozice, na které jsem já, nemá nárok na přestávku. Dobrý, co?

smisek19
12. říj 2016

@kykyryska my máme tak úchvatné vedení, že tam jsou podobné podminky, takže jsem sla radši na neschopenku taky....peněz málo, ale nekterym lidem nevysvetlis...

dzejnany
12. říj 2016

já taky nikde do světa nevytrubovala že jsem těhotná, chtěla jsem do 3 měs počkat až se dozvím, že malé je opravdu v pořádku. Vedoucí jsem to musela říct zavčasu, protože bohužel mi chtěli přidat práce. Takže ředitelka věděla která páka a udělala mi dle toho harmonogram. Ostatní se dozvěděli až ode mě po tom 3 měs. Ale asi záleží na vedení jak se k tomu postaví a na jejich ochotě.

smisek19
12. říj 2016

@dzejnany no právě ☹ někdo má fajn vedení, někdo naopak...ale vždycky se to nějak vyřeší...

keerka
12. říj 2016

Holky, zaměstnavatel musí dodržovat zákoník práce - v tomto případě konkr. § 41 písm. g) - převedení těhotné na jinou práci a § 53 - zákaz výpovědi těhotné. Dostupné např. na zakonyprolidi.cz . Musí to dodržovat každý zaměstnavatel, jinak je může nahlásit na inspektorátu práce.

astyna
12. říj 2016

Pokud je kam tě přeřadit/ubrat směnu/upravit směnu, tak to je OK. Pokud pracuješ jako jediný zaměstnanec - což díky bohu není tvůj případ - je to pak peklo pro všechny.

Já jsem pracovala jako jediný zaměstnanec - sklad, faktury, zákazníci, telefonická podpora. týdně chodilo 2 tuny zboží, které se muselo naložit do skladu na vozík, poté zase z toho vozíku vyložit - věc na 2 hodiny, když jsem nejvíc utáhla třeba jen 70 kg. Nic jsem neříkala, prostě jsem jen zpomalila. Ve 30. týdnu jsem dostala pomocnici - protože už jsem se do krabic přes břicho nezohla. Pomocnice utekla za týden a já byla zase na vše sama. Třešničkou na dortu byla kontrola BOZP hned 2x během těhotenství - všiml si mě totiž strážný a zavolal jim. Stejně to ničemu nepomohlo. Vedení si stejně bralo dál dovolené nebo služebky zrovna, když chodilo to zboží.

Hlavně to oznam zavčasu 🙂

smisek19
12. říj 2016

@keerka to sice jo, jenže on taky může vymyslet něco, co bude vyhovovat podmínkám (zavře tě ke stolu do nějakého kutlochu např) nebo prostě něco co se tváří že je v pořádku a hadej se pak s nimi. Za mě to vyřešilo mé tělo, když jsem 9 tydnu zvracela, proto PN

verena
12. říj 2016

Tak u nas se zvyšovaly platy a me ho ředitel nezvedl, když věděl, že jsem těhotná. Domakla jsem se toho až zpětně. Samozřejmě mi nevysvětlil, co je na mém pracovním výkonu horší než u kolegyň. U druhého těhotenství jsem to řekla vedoucímu, protože jsem nechtěla na sluzebky. Pak se to akorát rozkecalo po celém odboru a všichni na mě koukali špatně, proč jsem to jako nenahlasila osobně všem. Přitom ja to rozhlasovani nemám ráda, jsem dost poverciva.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru