Problémy se soužitím s otcem

filda007
2. únor 2021

Zdravím, chtěl bych se u vás svěřit s 1 věcí. Za 7 měsíců mi bude 18 let, moje rodiče jsou rozvedeni 3 roky a já u táty s mámou vycházíme velice dobře a proto mě napadlo že bych se mohl k ní odstěhovat zde uvedu důvody. Bohužel soužití s tátou a částí rodiny z jeho strany je k nevydržení jelikož neustále nadávají na mámu a na její rodiče tedy na moji babičku a dědu a také mě neustále urážejí tím, že svým vzhledem a oblákáním připomínám teplouše atd.., avšak chování otce je už po dlouhou pro mě nepřijatelné jelikož fotr se chová jako důsledný rodič však tím radikálním způsobem, že omezuje či úplně zakazuje styk s mými přáteli, omezuje dalším způsobem tím že omezuje dobu tím že mohu vycházet ven max. 16 hodiny, protože on má strach že se mi může večer něco i přes léto kdy je ve 4 hodiny normálně světlo, anebo citelný zásah do výběru střední školy, kdy vnutil studovat obor, který se mi od pohledu nebili až hnusil, když jsem se rozhodl, že bych chtěl studovat IT, řekl že to je obor pro debily a že bych na to neměl koule tento vydíraví způsob byl praktikován i ze strany prarodičů.
Z mého úsudků vyplívá, že tento druh soužití není pro další léta možný, a proto bych se chtěl zeptat jak to funguje při odchodu k druhému rodiči, když někomu zbývá do 18 let pár měsíců jestli do toho zasahuje sociálka atd, nebo jestli by bylo lepší počkat a po 18 se k mámě odstěhovat.

keksik002
2. únor 2021

@filda007 ve chvíli kdy ti bude 18 se muzes nastěhovat kam budes chtit.

janenowak
2. únor 2021

@filda007 Takový rodič není žádný med, zažila jsem něco podobného když jsem byla mladší. Vycházet můžeš do 18, přijdeš o minutu později a zítra nemůžeš ven. Všichni kamarádi můžou na party, ale ty musíš být do 8 doma a jetě ti řeknou "buď rád že můžeš ven do 8". Díkybohu ti je za chvilku 18 a v tu chvíli si můžeš začít dělat co chceš, to znamená - můžeš se sbalit a odstěhovat se k mamce. Já jsem od 18 začala bydlet sama. Ale je to finančně náročný. Na druhou stranu, rodič se kterým nebydlíš ti myslím ze zákona musí dávat alimenty, dokud studuješ, takže na to bych se koukla. Držím palce, na tvém místě bych od táty utekla k mamce, pokud se to ve tvých 18ti nezmění. Mimochodem, pokud ti to nevyhovuje a chceš odejít co nejdřív, zkus si o tom promluvit s mamkou, určitě by to mělo jít řešit i teď.

levandule_k
2. únor 2021

Myslím, že bys mohl odejít už teď k mamce, ale muselo by se to řešit přes soud a chtělo by to promluvit s mamkou. Máš právo na alimenty, když se odstěhuješ k mamce. V 18 o ně musíš žádat ty.