Alimenty, výživné, otcovství. Kdy žádat, na co mám nárok?

leniska66
1. srp 2016

Dobrý den,

Mám takový dotaz: v krátkosti popíši situaci. Jsem těhotná ve 23 týdnů a tatínek již před 3 měsíci od nás odešel. Teď si užívá svobodný život. Zůstala jsem sama na baráku a on se už nevrátí. Řeším otázku otcovství co je pro nás nejlepší : Zda uvést otce do rodného listu , abychom nepřišly o alimenty.Chci aby mělo dítě příjmení po mě. Ale pokud nebude uvedeny v rodnem liste zda to neni lepsi ? Jestli zadat o výživné na sebe a kdy můžu ? V tomto momentě mám hrozný vztek tak bych ho nejraději . ..děkuju za informace

lv
1. srp 2016

příjmení po tobě bzde mít automaticky. Do rl ho uvěď, alimenty určí soud, pokud se nedohodnete. Výživné - máš na něj nárok do 2let věku dítěte.

j.a.n.i
1. srp 2016

@lv Do formulace do RL ho uveď je taková trochu zavádějící... buď to musí zakladatelka řešit soudně nebo on s tím musí souhlasit a dojít to podepsat na matriku a pokud půjdou na matriku, tak není automatické, že by mělo dítě příjmení po ní - i na tom se musí dohodnout.

@leniska66 Těžko říct, já osobně bych někoho, kdo odešel v průběhu těhotenství do RL nechtěla, ale to dítě bych uživila sama - to je to, co si musíš rozmyslet, pro případné dávky hmotné nouze toho otce v RL potřebuješ.

lv
1. srp 2016

@j.a.n.i já to psala jako odpověď na otázku zapsat, nebo nezapsat do rl, ne jako přesný popis, jak to udělat 🙂 příjmení - když s partnerovým příjmením pro dítě nebude souhlasit, dostane její ne? Nebo pokud si oba budou stát za tím svým, tak jak se bude jmenovat?
Jinak obecně - jsem pro otce v rl protože otcem je - což s sebou nese i tu povinnost dítě živit, i práva na styk s ním. Pokud to není nějaký asociál, násilník apod. Že opustil matku je sice hnusné, ale tím nepřestal být otcem. Je to jen můj pohled, nevnucuji ho.

j.a.n.i
1. srp 2016

@lv Pokud si oba budou stát za svým, tak nemohou vyřešit ani ten zápis do RL a tedy by mělo její, ale nikoliv otce v RL a otec by se musel řešit až soudně.
Jasně, každá máme jiný, můj je zas ten, že tím, že "poskytl" sperma se otcem nestal.

jirinka1989
30. říj 2016

@j.a.n.i pro dávky hmotné nouze se řeší, proč otec není v RL a musí pro to být opravdu pádné důvody - my takový případ na dávkách povolili jen v případě, že žena byla dlouhodobě týraná a ten člověk jí mlátil a měla utajené bydliště, jinak se také může stát, že nedostane žádné dávky - a ani alimenty když ho nemá v RL

j.a.n.i
30. říj 2016

@jirinka1989 Já to vím...

jirinka1989
1. lis 2016

@j.a.n.i já třeba otce uvedeného mám a rodičák mám 10tis. jen na dva roky, takže si moc nepommůžu, co bude pak děj se vůle boží....nemohla bych z rodičáku 7600 vyžít ani omylem když mě bydlení stojí 6200 a to si myslím, že na Plzeň to je ještě dobrý.