Nástup do práce po 6 letech po dětech. Jaku máte zkušenost?

nykita
30. dub 2024

Maminky které jste po 6 letech opět nastoupili do práce nestalo se Vám, že při pohovoru dali najevo, že za 6 let doma nemáte potřebnou kvalifikaci i když jste podobnou práci dřív dělali? Chápu, doba jde šílené dopředu. Ale zklamání je. ...

eviicka
30. dub 2024

@nykita asi záleží obor od oboru, jsou obory, kdy i za půl roku jsi mimo. Já jsem ze školství a tam třeba problém není ani více let...

jipe
30. dub 2024

u mě ok, ale jsem státní zaměstnanec

dashyyy
30. dub 2024

já jsem šla po šesti letech na pohovor úplně zcela mimo můj obor, bez zkušeností a praxe, jen s jazykovou výbavou a vzali mě hned po pohovoru, okamžitě po mě hrábli bez váhání .. u nás jsou maminy vítané a dost se nám vychází vstříc, v kanclech jsme vlastně všechno mámy.. záleží na firmě, na lidech.. držím palce a hlavu vzhůru 😉

tereza0111
30. dub 2024

Jednim nepovedenym pohovorem se netrap. Zalezi hlavne jaci byli tvoji konkurenti..
Kdyz firma potrebuje nekoho co nejrychleji, tak samozrejme zamestnanec, ktery delal to same jeste vcera akorat u jine firmy ma proti tobe vyhodu.
Urcite se do toho rychle dostanes, ale zaroven bude nutne se zas trochu "rozkoukat", zjistit co uz se dela jinak, zaskolovani bude najkou chvilku trvat, ale neni to nic, co by se nedalo vyvazit jinymi kvalitami a samozrejme ochotou a pripravenosti se ucit.
Priste to vyjde, pohovor je vlastne soutez a "vitez" je obvykle jen 1

dyechampion
30. dub 2024

@nykita ja jsem IT a vratila sem se po roce na castecny uvazek a prace jen HO, prave proto, abych nevysla z cviku. 6 let je hodne, ale spis podle toho co mas za obor.

nykita
autor
30. dub 2024

@tereza0111 Diky za podporu..

95newmommy2020
30. dub 2024

6 let je dlouhá doba. Je potřeba vysvětlit, že to nebylo celých 6 let jen o mateřství, ale že si sledovala nové trendy v oboru, vzdělávala se. Pokud si měla alespoň nějaký částečný úvazek nebo dohodu v oboru je to určitě plus.

zuzkasim
30. dub 2024

@eviicka Aha, tak zrovna za posledních 6 let se to za mě ve školství proměnilo docela dost. Před 6 lety inkluze ještě nebyla tak rozběhlá jako teď, Ukrajinec občas, teď je v každé třídě nějaký... Taky jsme před 6 lety měli ještě papírové třídnice a žákovské, nyní elektronický systém. To jen co se výuky týká, že se mění metodické pokyny a tohle a támhleto, vykazování různých statistik atd., to už je drobnost🙂

Zakladatelce. Na to lze říct jediné, že jsi ochotná se rychle zorientovat a ráda se učíš novým věcem. Že mateřství ti dalo spoustu jiných dovedností, které v práci též zúročíš, takže to můžeš vyvážit zase tímto.

eviicka
30. dub 2024

@zuzkasim tak stejné úplně to není, ale proti jiným oborům mi to nepřijde jako něco, co by "bránilo" návratu, navíc školství nejsou jen učitelé ZŠ (ale i vychovatelé, učitelky v MŠ apod.).

misulka84
30. dub 2024

@nykita ono se řekne, sedět 6 let doma, ale za tu dobu se máma může naučit nový jazyk, účto, dodělat školu, cokoliv...je potřeba to hlavně u toho pohovoru šikovně prodat, co se člověk naučil nového, a nenechat se odpálit, že když sedím 6 let doma, nic neumím

llluckaaa
30. dub 2024

Já jsem byla doma zaparkovaná skoro 9 let a hlásila jsem se na odbornou pozici, ze které jsem měla výpadek. Ale povedl se mi pohovor, bylo vidět, že jsem se na RD posouvala dál, udělala jsem si jinou školu, dělala praxi v novém oboru, trénovala softskills a vykládala, jak se mi to bude hodit i v mém původním oboru. Kupodivu jsem prošla v pohodě, asi bylo nejdůležitější, že se zvládnu rychle učit, že umím dělat hodně věcí najednou a zorganizovat si čas 🙂

lucie_1986
1. kvě 2024

To ja uvidim zitra po pohovoru 😄

gbp
1. kvě 2024

@nykita tohle je hrozný...mě přijde, že žena je diskriminovaná vždycky. nejdřív seš mladá a budeš mít děti...to mi naznačili na jednom pohovoru, že oni by radši muže, že já teď budu mít určitě brzo jiné plány 🙄🙈 pak máš ty děti a výpadek. to, že to je nejtěžší "povolání" na světě, nikoho nezajímá. pořád nejseš dost - dost máma, dost manželka, dost nepracuje, dost kuchařka, dost uklízečka... to jak máš náročné děti a že třeba nemáš nikoho na hlídání, to nikoho nezajímá...nepracovalas při rodičáku? nedodělala sis školu? ani jazyky? ani jiný obor? ...tak čus. navíc máš malé děti, které jsou furt nemocné 🙄 a pak až vyrostou a ty už jsi ready, tak jsi stará 😅🙈 já se omlouvám, ale mě to takhle přijde. je to hrozný tlak. měla sem z návratu do práce takové nervy, že po čtyřech letech doma a s mladší, která má teprve 1,5 jsem si našla !dvě! spolupráce 🙈 jen proto, že mě chtěli! sice z domu, ale i tak je to opravdu náročné. nelituju toho, ale fakt to není sranda.
každopádně! chci říct, že to je o tom potkat ty správné lidi, najít to správné místo, kde to nevadí, nebo to dokonce bude bráno jako přínos! důležité je uvědomit si svoje kvality. a taková místa jsou. opravdu! neveš hlavu! držím moc palce!

adelisss
1. kvě 2024

Tak kdoví, jaký je pravý důvod, proč tě nevzali. Asi málokomu řeknou do očí, že je jim třeba nesympatický. Hodně záleží i na vedení firmy - někde chtějí radši bezdětné, kteří budou dělat s radostí přesčasy :D Ale tam bys stejně nebyla asi moc spokojená, kdybys ses po práci doplazila domů a ještě se pak měla věnovat dětem a domácnosti.

pampelina18
2. kvě 2024

Asi jsi měla blbý den.... Já budu doma dalších 6 let a do práce už půjdu na max půl úvazek... Nechápu ženský co si udělají 2-3 děti a šup rychle do práce a hnát prachy... To si pak měli udělat Jendo dítě nebo lépe žádné...
A to že v ČR nepodporují ženský s dětmi je pravda, mít firmu tak taky neberu ženský co mají malé děti....

dyechampion
3. kvě 2024

@pampelina18 ty jo tak dementni komentar jsem nevidela uz roky.

veruuu_kubesovic
3. kvě 2024

@nykita
Kdyby 6let 🤷‍♀️ ve skutečnosti jsem byla doma víc než 10let, akorát poslední rok jsem měla 2 brigady...
Já jsem nedávno nastoupila na pozici absolutně mimo můj obor, dokonce jsem musela využít všechny mé ambice, abych tu práci dostala. Možná mi hrálo do karet to, že poslední 3roky jsem si dodelavala maturitu, následně kurz AP.

korin
3. kvě 2024

Vracela jsem se na malinký úvazek po 7 letech a byli (a jsou) rádi, že mě vzali. Ne, nevystudovala jsem žádnou další školu, ani jsem nestíhala sledovat, co je kde nového. Pamatovali si, že je na mě spoleh, a to bylo značné plus.