Po rodičovské dovolené se mnou zaměstnavatel nepočítá

cuciluci
16. kvě 2017

Milé maminky.Obracím se na vás s prosbou,zda by mi někdo poskytl odbornou radu,jak dále postupovat..
Od r. 2008 jsem zaměstnaná u firmy se sídlem v Mělníku.Smlouva na HPP na dobu neurčitou s místem výkonu práce Olomouc-pobočka.
Od r. 10/2011 na RD na 3 roky,4/2014 -sňatek (změna příjmeni),7/2014 opět MD na 3 roky.Oddací list i rodné listy zaslány na firmu s informací že RD čerpám na 3 roky.RD mi končí 11.7.2017.
V 2/2017 jsem se dozvěděla,že není pro mě v Ol.místo.Po tel.domluvě s firmou v Mělníku jsem se ptala,jestli si mám hledat práci a po dohodě mi bylo řečeno, ať podám písemně výpověd.(Popravdě nechci tam nastoupit)
Mezi tím jsem si našla práci,do které mám nastoupit hned 12.7.2017 po ukončení
RD (vyhnu se tedy UP).
Jde mi tedy o radu,jak dále postupovat a vše zformulovat,kdy bych měla písemně informovat firmu.
Ptám se tedy:
1. Měli by mi poslat novou smouvu s mym novým příjmením,když mám stále tu původní?
2.Mohou mě přeřadit na jinou pobočku po celé ČR když ve smlouvě mám místo výkonu Olomouc?
3.Mám nárok na odstupné z důvodu nadbytečnosti?
4.Mám napsat že podávám VÝPOVĚĎdohodou pro nadbytečnost,nebo že ROZVAZUJI PRACOVNÍ POMĚR pro nadbytečnost s nárokem na odstupné?Výpověd a rozvázáni p.p.je myslím rozdíl,nechci uďelat chybu kdybych šla třeba ve zkuš.době v novém zaměstnání na UP.

Upozorňuji,že se nechci do zaměstnání vrátit,ale zda mám nárok na odstupné,popř.napsat výpověd tak,aby to bylo pro mě výhodné.
Moc děkuji za odpovědi,potřebuji co nejrychleji řešit.

ivet1987
16. kvě 2017

Tak pokud dáš výpověď sama tak nárok na odstupné myslím nemáš. Jsem zvědavá co napíšou ostatní, zajímavé téma.

j.a.n.i
16. kvě 2017

@cuciluci No, obávám se, že je velká šance, že o odstupné přijdeš... ale postupně odpovím na otázky.
1. To je asi jedno, platná je i ta původní.
2. Ne, nemohou.
3. No, na jednu stranu máš, ale na druhou, když zjistí, že chceš odcházet, tak mohou zatím nějaké místo vymyslet a čekat, až dáš výpověď ty, nebo se budeš chtít dohodnout na ukončení a tedy bez odstupného.
4. Ty nemůžeš ukončit pracovní poměr s nárokem na odstupné, to může být pouze při výpovědi ze strany zaměstnavatele, nebo při DOHODĚ pro nadbytečnost, ale ani jedno nemůže podat jednostranně ty.

Jo a výpověď dohodou je nesmysl.

xpila
16. kvě 2017

@cuciluci
1. Nová smlouva není třeba.
2. Jen s tvým soulhasem.
3. Ano, ale musí ti dát oni výpověď.
4. Výpověď dohodou neexistuje. Je buďto výpověď a nebo dohoda. Pokud dáš sama výpověď, nárok na odstupné nemáš. Pokud by to byla dohoda o rozvázání pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti s uvedením příslušených paragrafů, tak nárok na odstupné máš. Nejlepší je nechat si dát výpověď - máš zaručeno odstupné, po dobu výpovědní lhůty tě pravděpodobně do práce nepoženou - takže budeš brát jak plat, tak už zároveň můžeš pracovat jinde.

xpila
16. kvě 2017

@j.a.n.i Jsi byla rychlejší 😀

lovely_creature
16. kvě 2017

@cuciluci Odpovím jen částečně, když podáš výpověd ty tak nedostaneš odstupné a podpora v nezaměstnanosti je 45%, když ti dá výpověd firma pro nadbytečnost dostaneš odstupné a i podporav nezaměstnanosti je ze začátku 65% platu.
Pokud se rozhodneš podat výpověd nemusíš uvádět vůbec žádný důvod, ty ne, zaměstnavatel ano. Tobě stačí napsat podávám výpoveď, den, jméno, adresa, rč a podobně ..

victress
16. kvě 2017

@xpila pokud by ve výpovědní době nastoupila do jiné práce, musí vrátit odstupné, pokud vím...

cuciluci
autor
16. kvě 2017

Holky moc vám děkuji,byla jsem bezradná a pořád kombinovala,jak to napsat na firmu,abych nebyla za blbce a zároveň jsem se do toho čím dál víc zamotávala,až mě napadlo poprosit o radu tady.A vidím,má to smysl,najdou se tady skvělé pracovněprávní poradkyně během okamžiku.Moc děkuji holky všem👍🌻

xpila
16. kvě 2017

@victress Samozřejmě nemusí. Musela by ho vracet pouze v případě, že by nastoupila zpět ke svému zaměstnavateli.

victress
16. kvě 2017

@xpila to jsem nevěděla, tak v pořádku...