RTG a těhotenství. Bylo u vás vše v pořádku?

24. dub 2024

Ahoj, týden před termínem kdy jsem měla dostat ms jsem byla na RTG páteře a zad. Dělali dva snimky. Samozřejmě bez ochranné vesty. Týden na to jsem zjistila, že jsem těhotná. Měla jste to taky nějaká tak a bylo vše v pořádku? Poslal vás pak doktor na nějaké speciální genetické vyšetření?

rosalindamelinda
24. dub 2024

Tak to je trochu nezodpovědnost. Pokud žena nebere antikoncepci, nechrání se a existuje možnost, že by mohla být gravidní... tak by měla pro jistotu a klid duše sama požádat personál, aby jí poskytl ochranné pomůcky. Nota bene pokud žena plánuje těhotenství, tak by to měla být první věc, na kterou se bude ptát 🙈, protože oni je někde automaticky neposkytují, ale poskytnou je na vyžádání pacientky 🙏 RTG může a nemusí těhotenství v takto raném stádiu poškodit, měla by ses poradit s lékařem a příště si sama hned říct o ochr.vestu. Držím palce, aby bylo vše v pořádku 😉

petulkadodo
24. dub 2024

@rosalindamelinda Rentgen zad a páteře opravdu nejde dělat s ochranou vestou, protože vesta by překrývala rentgenovanou oblast. Dnešní rentgeny s expoziční automatikou naopak zvýší dávku záření, pokud je v zorném poli nějaká stínící pomůcka. Dávka z rentgenu je natolik malá, že potenciální těhotenství nemůže nijak ohrozit. Najdi si nejnovější doporučení pro používání stínících pomůcek a nešiř prosím bludy.

rosalindamelinda
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
petulkadodo
24. dub 2024

@rosalindamelinda Další taková, která se lekařskému ozáření profesně věnuje. Šířením strachu a radiofobie nikomu nepomůžeš. Své znalosti jsi prosím získala kde? Protože na přednáškách z radiodiagnostiky to asi nebylo.

marge_s
24. dub 2024

@rosalindamelinda ona se do tebe nesere, jen vysvetlila, ze proste nemas pravdu a proc 🤷🏾‍♂️ naprosto neutralne. Sprosta jsi tu leda ty 🤷🏾‍♂️ asi blbej den nebo co, ne.

katule1990
25. dub 2024

@marge_s Tahle pani ma blbej den asi kazdej, stejny hnusny prispevky pise do kazdy diskuse. Asi si mysli, ze vsemu rozumi, jenze se vzdycky ukaze, ze nerozumi vubec nicemu a pise nesmysly, tak nasledne zacne urazet a ani ji evidentne nedochazi, ze se tu jen ztrapnuje na entou 🤷.

marge_s
25. dub 2024

@katule1990 aha 🤣

daruna
25. dub 2024

Hlavně je vždy lepší, pokud to lze, snímkovat v 1. polovině cyklu. Ale jako laborantky jsme chodily i na skia až do zjištění gravidity a nic se nestalo. ze dvou snímků byť na břicho a dnešními přístroji bych se nehroutila.

autor
25. dub 2024

Byla jsem dnes u dr a ta řekla, že je to v tak brzkém týdnu buď a nebo.. Že pro svůj klid to můžu pak zmínit na screeningu, ale že by se kvůli tomu určitě nestresovala.

rosalindamelinda
26. dub 2024

No, buď a nebo, takže je to přesně jak jsem psala - RTG může a nemusí těhotenství v takto raném stádiu poškodit. Může a nemusí.

rosalindamelinda
26. dub 2024

@petulkadodo
@marge_s
@marge_s když se bavíte tím, že se do mého příspěvku navážíte, (aniž bych vám napsala, takže podotýkám, že jsem vás vůbec neoslovila a nijak se do vás nestrefovala...) A pak mou odpověd ještě nahlásíte, tak já jsem všechny vaše odpovědi taky nahlásila.
Vaše odpovědi nijak nesouvisí s - tématem diskuze zakladatelky, takže se vyjadřujete úplně mimo téma... o mé osobě, o mém soukromí a urážíte. Nevím co si to vůbec dovolujete, já se do vás taky nenavážím. Opravdu neuvěřitelné chování, ještě nahlašovat, když do někoho jako první začnu rýpat, takže nahlášeno. Krásný večer dámy.

marge_s
26. dub 2024

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru