Mám problém s prací a soužitím. Jaký je váš názor na tuto situaci?

jakub8881
24. dub 2024

Zdravím. Píšu takhle poprvé ale sám už si nevím rady, tak bych potřeboval slyšet názor ostatních.

Situace je taková : Je mi 24 let, začlo to tím že sem se ze svého bytu stěhoval po probrání situace k přítelkyni do baráku od rodičů. Barák je vedle baráku jejich rodičů na jednom pozemku, takže se vidíme s rodiči každý den. Rodiče jsou suprový, vycházíme v podstatě se všemi. Jenže je taková situace že mi tchán nabídl pracovat v podnikání pro něj. Jsem vděčný za tu šanci a vážím si toho. Jenže problém nastává vtom že po 2 rocích práce v oboru ve kterém sem se začal učit tak veškerou práci a zakázky háže na mě. A je toho moc a jako workoholik nedokáže ocenit mou snahu a akorát poučovat. A je to ubyjející pocit. Do toho po práci doma musí furt něco dělat a já u toho musím být a pomáhat mu, když ne tak to hraje na to že je starý a že musím já. (Prostě dokáže to zahrát tak aby mi bylo blbé mu nepomoct). Do toho přítelkyně je naštvaná že více času trávím s jejím otcem nežli s ní.
A doslova se hádají kdo mě bude mít na víkend. Mluví o mě jak o věci. Když říkám že se odstěhujeme a osamostatníme tak se jí to nelíbí, protože přece jenom tu má svůj barák a nemusí nic platit. Cítím se jako stroj a nevidím východisko. Práci změnit nemůžu protože se budeme potkávat a byl by to odemne podraz, nebo minimálně by se naše vztahy o dost zhoršily. Dost se to odvíjí i na vztahu. Myslím si že to nevydrží ale mám strach říct dost, konec co se bude dít a jak se ktomu postaví celá rodina a i přítelkyně.
Myslím že v mém věku bych měl žít a bavit se než jen nosit domu peníze a šoupat nohama. Připadám si jako mrtvý.

klokanka31
24. dub 2024

@jakub8881 A teď si představ že by do toho všeho přibylo ještě mimčo 😃

valkyra7129
24. dub 2024

Tohle je cesta do pekel a dlouho to neustojiš. Máš dvě možnosti. Buď si zhoršíš vztah s tchanem a začneš rozhodovat sám za sebe a přítelkyni (rodinu) nebo skončíš v péči psychiatru s nějakými prášky. Přemýšlej co všechno máš z toho jak teď fungujes a o co důležitého bys přišel kdybys takhle fungovat prestal. Vyhodil by tě tchán z domu kdybys dal výpověď? Kdybys mu už neskakal jak píská? Vyhrotily by se ty vztahy do konce života? Nebo je tcchan aspoň trochu charakter a po čase by to pochopil? Co na to říká přítelkyně, že tě její tatík takhle honí? Nemohla by si s ním promluvit ona? Každopádně bych takto nepokracovala. Důležité je o věcech mluvit. Promluv s přítelkyní, že takhle dál nemůžeš a že to chceš změnit. Jestli je k něčemu bude stát za tebou a věci se změní. Pak dojdi za tchanem vysvětlí mu situaci. Ale nenechávej to tak.

konidana
24. dub 2024

Varianta je se tchanem sepsat nejakou smlouvu o spolupraci, kde bude pevne dana pracovni doba. Napr.zadne vikendy, ve vsedni dny 8h. Kdyz se mu to nebude libit, tak treba udelat ustupek na 1 vikend v mesici. Ale urcite ne vic. Mas pravo i na osobni zivot, ale musis si ho vydobyt a vybojovat sam.

jakub8881
autor
24. dub 2024

@klokanka31 do toho mě tlačí jak tchán tak i přítelkyně. A stojí si za tím že nejdřív svatba

klokanka31
24. dub 2024

@jakub8881 Ale tak to má být ne? Nebo nechceš rodinu? Tohle by sis měl taky ujasnit...

konidana
24. dub 2024

@klokanka31 ale nejdriv vyjasnit a zmenit tu situaci s praci...

jakub8881
autor
24. dub 2024

@valkyra7129 já to vidím tak že si moc dobře uvědomují jaký jsem. Můžu o sobě říct že jsem dost zručný, pracovitý a pro holčinu ideální partner který se postará. Jak o domácnost, barák tak i možná rodinu. Všem až na mě to vyhovuje. Přítelkyně o mě má 100% přehled co kde dělám ( je totiž dost žárlivá) tchán se mě snaží zapracovat protože má jednoho syna který v podnikání a řemesle po něm pokačovat nebude a tchán to nemá komu předat. Vnímám to tak že na mě chce hodit jeho otěže týkající se opečovávání baráku a výdělku peněz firmy. Protože z téhle práce platí dva domy a dotuje celou svoji rodinu která není výdělečně činná. Né že by nemohli jen jsou zhýčkaní a zvyklý že se táta postará. Hold je stará škola a dokáže zabezpečit rodinu. Ikdyž je momentálně rodina 7 člená. A já si nedokážu představit že bych měl dotovat jeho syna když mu bude 25 a mě 32. Nedokážu si představit budoucnost asi ani nechci.

klokanka31
24. dub 2024

@jakub8881 Tak se na to vykašli a máš to...

konidana
24. dub 2024

@jakub8881 ty ses takovej hodnej blbec vid? (V dobrem😉) Musis si prosadit i svoje zajmy a volny cas, aby to bylo v rovnovaze. Nastavit pravidla. Bude to boj, ale bez toho to nebude fungovat.
A co se odstehovat do toho tveho bytu? Zkus ji presvedcit!

te_reza
24. dub 2024

A s partnerkou to máš jak? Ví, že se trápíš, nejsi spokojený? Já se obávám, že jestli ji daná situace vyhovuje, tak se to pro tebe lepším směrem už neposune. A teda můj léty ověřený poznatek - ti, co šli do společného bydlení s tchánovci ne úplně přesvědčení, se teď trápí.

dyechampion
24. dub 2024

Uz jen to, ze to resis, ze ti to vadi..je znamka toho, ze je potreba s tim neco delat. Nejdriv to vse rekni pritelkyni a jednej podle toho jaka bude jeji reakce a jeji reseni. Za me je idealni reseni se osamostatnit a nedelat pro tchanovce. Myslim, ze mas skvely ambice a bylo by blby je zazdit nefunkcni rodinou, natoz mimcem, navic jeste v tak mladem veku. Fakt je lepsi si ted uzivat 🙂

jakub8881
autor
24. dub 2024

@dyechampion přítelkyni sem to tedy řekl co mi vadí a jaké mám starosti a myšlenky. Odezva byla taková že se mi rozbrečela že od rodičů nechce odejít a vzdát se tzv. mama hotelu. A hrál sem tvrďáka a že na mě brek neplatí, že chci slyšet její vyjádření k situaci. Tak se začla hádat jak ona to má v práci těžký. Mimochodem porovnáváme řemeslo a to pokrývače-truhláře vs práci ve fabrice 8h. Já bydlel 3 roky sám a můžu říct že sem se osamostatnil. A umím řešit problémy. Ale když je problém mezi námi dvěma tak jde za maminkou a semnou o problému vůbec nemluví.
Abych to dokončil. Naše hádka skončila tím že sem ji řekl… když odejdu bydlet jinam, půjdeš semnou nebo zůstaneš ? Nedokázala mi odpovědět ale tuším.
Hold holka od malá byla rozmazlována a dostala co chtěla a o to víc já to mám náročnější. Vydělám na auto přitom jezdím ve šrotu a strašně chce cestovat ale z platu z fabriky se dá těžko ušetřit. Takže vlastně odevzdávám peníze na její konto. Ano chci aby se měla fajn a abych se postaral ale přijde mi to přes čáru.
Mám ji moc rád a nechci ji opustit. Ale nevidím jiné řešení.

veronicka89
25. dub 2024

Me by se to nestalo ptz proste chlap je pro me chlap a ne nejake dobre srdce , co kvuli ostatnim si necha srat na hlavu.

Jasne nechces nikoho zranit , ale uprimne odstehovala bych se ... ikdyz klidne na nejakou dobu , ale proste bohuzel. Nechal si to dojit daleko a ted to pujde vse tezko zpet. Jak v praci tak doma ...

Ty nemusis byt nikomu za nic vdecny , v praci pracujes za 2 lidi s 1 platem , takze jo jasne vzal te , ale ted te ztrhava z kuze , to same doma .

Nevim takove nejake nastavovani hranic zpetne je tezke a takovy clovek co je 60+ to podle me ani nepochopi...

Ja bych utla obe veci nebo aspon 1 ... ale vice asi i tu praci...

Muzes si nejdriv zkusit promluvit , za to nic nedas , ale ikdyby delal ze to chape vrati se to podle me do starych koleji...

veronicka89
25. dub 2024

Mimochodem pritelova mama je neco podobneho teda aspon co se tyce jejich chlapu , mela pocit ze kdyz prisel do barsku , ze tam bude drit jak mezek a jak to dopadlo ? Kazdy chlap to komandovani od jejich todicu par let vydrzel a pak odesli - jak od ni , tak z baraku .

konidana
25. dub 2024

@jakub8881 odstehovat se, prozatim trebas zatim jen docasne, je take varianta. Nevim jak moc daleko je tvuj byt, ale treba by bylo mozne na praci k nemu dojizdet? Ale musel by ti adekvatne platit, coz ted se mozna nedeje, kdyz vam to jako vraci "starostlivosti a zabezpecenim" rodiny. Ale celkove reseni problemu bych moc neodkladala. Jestli vas ma tchan rozestvat tak lepe ted a bez deti, nez za X let a jeste k tomu se spolecnyma potomkama...

brunetka11
25. dub 2024

@jakub8881 Upřímně?
Na tvém místě bych se prostě na víkendy sbalila a jela si odpočinout do svého bytu.
Na rovinu bych těm dvěma řekla, že jsi sice hodný člověk, ale mrzí tě, že si tento pojem pletou s blbcem.
Takže, když už ví, že nejsi netáhlo, a mohou v tobě mít milujícího, laskavého a pracovitého partnera, ať ti dají vědět, zda tě v rodině chtějí. Ale za určitých a jasně (+ písemně) daných podmínek - za odvedenou práci adekvátní mzda a v dohodnuté pracovní době. Pokud se to nestíhá, bude tchán muset přibrat posilu.
Na domě buď začne pomáhat jejich syn, nebo si budou muset zaplatit výpomoc. Tobě tam nic nepatří. Když tak jim začni platit přiměřený nájem, ať nemají pocit, že tam bydlíš zadarmo. Pokud by sis to nemohl finančně dovolit - sám víš, co je ve skutečnosti špatně.
S přítelkyní si promluv, zvaž zajít do partnerské poradny. Vysvětli jí, že to je šance, jak spolu být. Ty s ní očividně být chceš, ale také máš zdravý pud sebezáchovy a víš, že její nedozrálost a závislost na jejích rodičích je přímá cesta do pekel.

Že to nebude jednoduché a tvůj postoj vyvolá velké emoce - s tím počítej. Ale je to v tuhle chvíli to nejlepší, co pro vás všechny můžeš udělat.
A jestli to nepřijmou - nedá se nic dělat. Nejsi povinen přejímat vzorec chování tvého skorotchána. Sám vidíš (a on v podvědomí také), že tohle prostě není udržitelné.

Budeš minimálně odcházet s tím, že jsi vynaložil maximum snahy fungovat v rovnocenném vztahu. A je na nich, zda tvou snahu, pracovitost a lásku ocení, nebo to rozbijí.

europa00
25. dub 2024

@jakub8881 Tvl kluku ve tvých letech jsem max řešila do které hospody zapadneme po zkouškách… je ti 24 a resis problémy jako 40 cetilety vyhořely chlap. Mas si užívat mladí a život a budovat něco tak jsk ty sám chceš … pozor soužití a pravé pro tchána je cesta do pekla. Ještě když děláš pro něho a žiješ v jeho domě. Jsi tak v úplné pasti a co za par let budeš psychicky úplně hotovy a vyčerpaný… jsi ještě kluk 🙏🙏🙏 stanov si své hranice. Tvá přítelkyně se taky musí postavit na tvou stranu doprfele nejsi jejich nadeník.

reeeza
25. dub 2024

Buď si začneš stanovovat hranice, které udržíš nebo se přestěhujte. V podstatě máš dvě možnosti, buď se tomu postavit čelem a naučit se být více asertivní ( to ovšem může silně narazit na panovačnou povahu tchána) a nebo se odstěhovat ( vlastně před tím utéct). Útěk je často vnímán negativně, ale když ně napadá tygr, tak přece utečeš ne? Odstěhujete-li se, případně změníš-li práci, osamostatníte-li se, začnete znovu dýchat a žít víc posvém, budeš mít na partnerku víc času atp..
Zřejmě to v sobě zatím nemáš a než si rázněji určit hranici, spíš se podvolíš. V práci tě tchán drtí, tam to bude těžké se vzepřít jako jeho zaměstnanec. Zároveň tě drtí i doma, ale tam už by ses vzepřít mohl. Zkus to. Pokud po tobě bude chtít, abys mu pomáhal, omluv se s tím, že už máš jiné plány. Nebo s tím že už chceš být doma a nic nevysvětluj, nic mu do toho není. Pokud začne vydírat stářím, tak mu slušně poraď ať si na to zavolá instalatéra atp...a nebo si ty sám urči kdy budeš mít čas, příjdeš a pomůžeš mu. Třeba řekni příští týden v pondělí vám s tím pomůžu to budu mít víc času.

Co se týče stěhování, někdy si některé věci je třeba prosadit. Přítelkyně ti taky může ustoupit. Nebo je to tak že věčně ustupuješ tchánovi i přítelkyni??
Někdy je třeba bouchnout do stolu, jasně a stručně jí vysvětlit situaci a hlavně klady které by odstěhování přineslo vám jako páru.

veronicka89
25. dub 2024

@reeeza jako ono je cele tohle na prd ptz doma ma pocit ze musi tchanovi pomahat , ptz bydli asi skoro zadarmo .... a v praci ze ho tam vubec vzal , takze proste ma porad pocit ze se jim musi odvdecit ....

levandule_k
25. dub 2024

Já jsem zastánce svateb, ale na tvém místě bych se neženila ani za zlaté prase a chránila bych se v sexu. Nespoléhala bych se, že přítelkyně bere antikoncepci, sice muži kondom moc neradi, ale teď bych s ní měla na tvém místě měla sex jen s kondomem. (Mého manžela si takhle jedna ex zkoušela pojistit, že na tajňačku vysadila antikoncepci.)

Svatba je pro mě rituál, kdy se spojí dva lidé a utvoří svoji rodinu. V tvém případě je to lezení do chomoutu, kdy po tobě chtějí, abys skákal jak oni pískají.

Jestli jsi truhlář-pokrývač a jsi opravdu tak šikovný, jak tvrdíš, tak by ses měl líp, kdybys dělal úplně na sebe. Klidně začít někde od nuly. Tady mám pocit, že ti tchán předá zakázku, i bych si tipla, že tě platí méně než musí a jako bonus makáš na baráčku. Jako mladá s tebou udělala terno.

Jestli je žárlivá, nechce od rodičů, tak já bych zdrhla, ale chápu, že ji miluješ. Zažila jsem dvougenerační bydlení, kdy jsem byla dítě a rodiče bydleli v dvou generačním domě s prarodiči. (Oddělené bytové jednotky, vlastní vchody.) No jako poučená jsem dostatečně a v životě bych si nevzala chlapa, co chce zůstat s rodiči a nechtěla bych zůstat ani se svými rodiči, byť je mám ráda.

Najdi si psychologa, kouče, který ti pomůže utřídit myšlenky, postavit se do své vlastní síly. Sice se u nás psycholog úplně nenosí a hlavně u chlapa, ale je to předsudek, na tohle bys neměl být sám. Jich je hodně a ty jsi na to sám.

Vidím to tak, podvolíš se a skončíš nešťastný, udřený, z toho stresu se ti začne srát zdraví, možná skončíš na antidepresivech. Rozejdeš se s přítelkyní, anebo s ní zůstaneš, ale postavíš se na zadní a nenecháš se vydírat a manipulovat přítelkyní ani tchánem. Oni se budou "trochu" vztekat a časem si to sedne, ale je dost možné, že neustojí to, že odmítáš skákat jak oni pískají.

lichozroutsudy
25. dub 2024

Z tohoto bych utekla, protože to není a nebude k žití, ať uděláš cokoliv. Buď půjde slečna s tebou, nebo ne a pak ti jasně dá najevo, kde v jejím životě stojíš. A tím pádem by tě rozchod ani nemusel moc mrzet.

Jsi mladý, máš si užívat života, ne dřít jak mezek v podstatě na cizím.

simkrk
25. dub 2024

@jakub8881 tak pokud to i pritelkyne vidi, že travis vice casu s jejim otcem.. Tak bych si s ni asi zkusila promluvit a at treba ona teda promluvi s otcem... 😊 Ze teda kdyz bude potreba pomuzete, ale ze to nemuze byt furt... Ze taky potrebujete volno, svuj cas pro sebe a spolecne..😊 A ze i vy treba neco musite udelat doma, at uz se jedna o bezny uklid.. 😃 Nebo obcas nebyt doma na vikend.. 😊